Startpagina | Contact | Sitemap

Accordeonles

Accordeonles

Er bestaan al heel lang instrumenten met een zogenaamde doorslaande tong: een rieten of metalen plaatje dat trilt als er lucht langs stroomt, en rond 1830 werden de eerste trekharmonica's gebouwd die je kunt beschouwen als de voorloper van de accordeons, met als belangrijkste verschil dat bij een harmonica de toonhoogte bij het trekken en duwen van de balg verschillende toonhoogtes klinken. In 1852 kwam de Fransman Bouton met de eerste accordeon met een pianoklavier.
Accordeons worden ingezet in veel muziekstijlen, allereerst natuurlijk in de volksmuziek van veel landen bijvoorbeeld polka's en ländlers uit het Duitstalige gebied, musettewalsen uit Frankrijk, tango's uit Argentinië, en in muziek van de Balkan en uit Rusland. Daarnaast wordt dit instrument ook gebruikt in jazz- en popmuziek (bijv. TexMex en Cajun) en in de modern klassieke muziek.
Door het gebruik van de bassen aan de linkerkant is het ook geschikt als solo instrument met eigen begeleiding. Doordat je de accordeon tegen je aanhoudt hoor niet alleen het geluid, maar voel je ook de trilling die door de kast gaat, dit maakt het bespelen ervan een zeer directe ervaring.
Bij de accordeonlessen wordt geprobeerd een zo ruim mogelijk aanbod te bieden uit alle verschillende muziekstijlen waarin dit instrument gebruikt wordt, waarbij ook de auditieve kant van het muziekmaken niet wordt vergeten. De hoofdlijn van de lessen wordt in de meeste gevallen aangegeven door de methode (meestal toets en knop van Henny Vels), de invulling daarnaast naar de interesse en mogelijkheden van de leerling.

  Muzieklessen in Reiderland